Process alignment en blueprinting

Procesmodellen staan niet op zich. Aan een procesmodel alleen heb je als organisatie niets. Het gaat om wat je doet met het procesmodel. Hoe kan je het model gebruiken om meerwaarde te creëren? Bij het modelleren van het procesmodel dien je dus al rekening te houden met de doelstelling van het model en met de doelgroep. In voorgaande blog posts heb ik hier een uitgebreide beschrijving van gegeven.

In de ‘Process Modeling for SAP’ Propositie zit die meerwaarde in de synchronisatie van het procesmodel met het SAP landschap. Het procesmodel zoals door de business bepaald is directe input voor beheer en optimalisatie van het SAP landschap als enabling technologie onder de bedrijfsprocessen. De vernieuwde ASAP methodiek van SAP is hier volledig op gestoeld.

Als voorbeeld: een afdeling logistiek krijgt te maken met een nieuw product wat wordt ontwikkeld en vermarkt. Bij dit nieuwe product wordt het just-in-time principe gehanteerd. Om dit nieuwe product mee te nemen in de logistieke planning dienen een aantal processen te worden geoptimaliseerd. Handelingen in de workflow dienen elkaar sneller op te volgen en er dient een sterkere controle te komen op voortgang, kwaliteit en het opvolgen van klant wensen.

In het ARIS model betekent dit dat een aantal functies sneller worden uitgevoerd. Dit komt terug in events en statussen. Het betekent dat een aantal controle handelingen worden toegevoegd en worden geautomatiseerd.

Het procesmodel wordt aangepast conform de bepaalde SOLL situatie. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de Business Process Repository (BPR) van SAP middels de SAP Solution Manager (SSM). In deze BPR kan je proces(delen) en activiteiten die SAP objecten vertegenwoordigen. Denk aan transacties of transactiedelen.

Ook de specifieke requirements (gebruiker, functioneel en technisch) worden in het ARIS model aangegeven. Vanuit performance management wordt in het model ook gekeken welke risico’s worden gelopen ten aanzien van de nieuwe normen en welke beheersmaatregelen dienen te worden genomen om dit te bewaken. Vervolgens vindt er een synchronisatie plaats tussen het ARIS model en de processen in SSM. In SSM ontstaat een groepsgewijs overzicht van de scenario’s, processen en activiteiten/events. Vervolgens kan per activiteit en/of proces in SSM de bijbehorende documentatie worden opgehangen. Dit kan door een link naar het fysieke document. Deze documenten kunnen functionele of technische beschrijvingen zijn of elk ander bijbehorend document.

Image

Uit deze synchronisatie blijkt exact hoe de configuratie in SAP dient te worden aangepast om aan de nieuwe wensen en eisen te voldoen. Dit leidt tot een Blauwdruk (of blueprint)waarin het procesmodel staat weergegeven inclusief requirements, risico’s en beheersmaatregelen en ‘geraakte’ SAP Configuratie items, ook de bijbehorende documenten of delen daarvan kunnen onderdeel uitmaken van de blauwdruk.

Na een validatie ronde op de blauwdruk bij de verschillende stakeholders kan IT direct aan de slag om aan de nieuwe wensen en eisen te voldoen.

Hiermee ontstaat een krachtige en snelle ‘change procedure’ waarbij business vertegenwoordigers en IT vertegenwoordigers samen kijken naar de (on)mogelijkheden bij het verwezenlijken van SAP solutions om zodoende snel en adequaat te voldoen aan wijzigende business wensen en requirements.

Een volgende optie is om het gesynchroniseerde model terug te zetten in ARIS waarna het kan worden gebruikt voor testen van het blauwdruk resultaat. Dit kan door een SSM – TAO combinatie en/of door de blauwdruk in HP-ALM om te zetten in testscripts inclusief test workflow. Daarover later meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s