Flexibiliteit waar mogelijk en stabiliteit waar nodig

Medewerkers worden zelfstandiger, kunnen vrijer keuzes maken in tijdsbesteding en in werkomgeving en werkplek. Ze krijgen steeds meer inspraak en worden steeds meer zelfsturend. Wil dit succesvol zijn dan werkt deze medewerker in een organisatie die steeds flexibeler is en die daarmee steeds sneller reageert op veranderende omstandigheden zoals klantwensen, markt, wensen van de medewerkers, overnames en fusies etc.

Hoewel dus flexibiliteit gewenst is willen we toch graag uniformiteit en stabiliteit bereiken waar dat mogelijk is. ‘Hoe minder deviatie in de uitkomsten, hoe voorspelbaarder, hoe beter de kwaliteit te managen en dus ook hoe goedkoper is het devies’.

Business Process Management kan hierbij een goed middel zijn om deze flexibiliteit te bewerkstelligen en om de rol en taken van de medewerkers optimaal te ondersteunen maar toch bij te dragen aan stabiliteit en voorspelbaarheid. Door middel van gedegen procesmodellen wordt flexibiliteit verkregen waar dat mogelijk is en stabiliteit waar dat benodigd is. Wat is er mooier dan de volgende droom:

‘Een team medewerkers werkt virtueel samen. Elke week hebben zij continue inzicht in de performance van het proces en in wat de effecten van hun handelen is. Dit inzicht is procesgebaseerd maar waar nodig ook op basis van een individuele case. Op basis van deze gegevens en meetpunten kunnen teamleden continue zelf voorstellen doen voor verbetering in het procesmodel en het effect van die optimalisatie doormeten in een simulatie omgeving. Deze verbeteringen en ook het procesmodel zijn uniek voor elk teamlid. Het sluit optimaal aan aan de individuele wensen en eisen ten aanzien van tijd, plaats, device en informatiebehoefte.

Gezamenlijk kunnen ze vervolgens besluiten welke optimalisaties daadwerkelijk worden doorgevoerd. Na het besluit wordt de optimalisatie dan ook direct doorgevoerd in de ondersteunende systemen waardoor het direct effectief wordt en leidt tot betere prestaties.’

De realisatie van deze droom valt of staat met samenwerken en communiceren. Het begint met een gedegen procesmodel. Dit procesmodel bestaat uit een overzicht van activiteiten, bijbehorende requirements, simulatieomgeving met real life cases, rollen en eventueel zelfs bijbehorende schermobjecten. Dit procesmodel dient toegankelijk te zijn voor alle stakeholders. Alle stakeholders dienen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en mandaat bij te kunnen dragen in de continue optimalisatie van het proces. IT dient direct op de hoogte te zijn van optimalisaties, simulaties en consequenties in configuratie en architectuur zodat zij direct kunnen reageren en implementeren.

De techniek maakt het nu mogelijk om ook daadwerkelijk deze droom te laten uitkomen. Collaborative modelling, BPM in the Cloud en Toolchain architectuur maakt het mogelijk. Hiervoor bestaan er al een aantal best-practices en templates die kunnen worden gebruikt. Echter het valt of staat met de participatie van alle stakeholders en met het kunnen vertalen van de persoonlijke wensen en eisen naar oplossingen in het model. Uiteindelijk gaat het dus toch weer om samenwerken en communicatie tussen mensen….

Update 09 mei 2012 Software AG begrijpt het. ‘Software AG Launches Data Masking for Adabas, Ensuring Data Anonymity and Security Throughout the Life Cycle’

http://www.sys-con.com/node/2271483

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s